Nieuws

4 artikelen
Progressief Jodendom in Nederland

Progressief Jodendom in Nederland

In Nederland wonen circa 40.000 joden van wie ongeveer 8500 zijn aangesloten bij een religieuze organisatie. Het orthodoxe Jodendom is naar de buitenwereld toe het meest zichtbaar. Het liberale Jodendom is minder zichtbaar, maar vormt een belangrijk onderdeel van het joodse religieuze leven in ons land.

Tora uit de hemel

Tora uit de hemel

Ter gelegenheid van het 50-jarig bestaan van de Folkertsma Stichting/Stichting PaRDeS verscheen Tora uit de hemel, een bundel van tien essays, geschreven door leerlingen van rabbijn Yehuda Aschkenasy. De essays cirkelen om het driedelige werk Tora min hasjamajiem (Tora uit de hemel), van Abraham Joshua Heschel.

Heilig

Heilig

Heel vaak gebruiken we in ons dagelijks taalgebruik uitdrukkingen als: ‘heilige huisjes omver trappen’, ‘dit is mij heilig’, ‘is er dan niets meer heilig?’, en noem maar op. Dat brengt ons op de vraag: Wat is heilig?

Weg van de Tora deel 8

Weg van de Tora deel 8

In de serie Weg van de Tora geeft Dodo van Uden uitleg bij teksten uit de Bijbel. Zij maakt daarbij veel gebruik van klassieke joodse bronnen. Onlangs is in deze serie deel 8 verschenen. Toelichtingen bij de Jozefverhalen in Genesis 37 – 47, bij Jona en Ruth.