Nieuws en artikelen

26 artikelen
Wraak in de bijbel

Wraak in de bijbel

Wij hebben er vaak moeite mee dat er in de bijbel sprake is van ‘wraak’. Dat past naar ons gevoel niet in een boek dat over liefde en vrede gaat. Vooral een ‘wrekende God’ kunnen we niet accepteren. In dit artikel een verheldering van het woord ‘wraak’ in de bijbel.

Een pleidooi voor het radicale midden in tijden van oorlog

Een pleidooi voor het radicale midden in tijden van oorlog

Natascha van Weezel gaat de confrontatie aan met leeftijdgenoten met een andere mening over de situatie in Israël en Gaza.

Brief in de nacht. Gedachten over Israël en Gaza

Brief in de nacht. Gedachten over Israël en Gaza

Negen maanden na de gruwelijke aanval van Hamas op 7 oktober 2023 op Israël en de reactie van Israël daarop schreef Chaja Polak uit wanhoop dit essay.

Progressief Jodendom in Nederland

Progressief Jodendom in Nederland

In Nederland wonen circa 40.000 joden van wie ongeveer 8500 zijn aangesloten bij een religieuze organisatie. Het orthodoxe Jodendom is naar de buitenwereld toe het meest zichtbaar. Het liberale Jodendom is minder zichtbaar, maar vormt een belangrijk onderdeel van het joodse religieuze leven in ons land.

Tora uit de hemel

Tora uit de hemel

Ter gelegenheid van het 50-jarig bestaan van de Folkertsma Stichting/Stichting PaRDeS verscheen Tora uit de hemel, een bundel van tien essays, geschreven door leerlingen van rabbijn Yehuda Aschkenasy. De essays cirkelen om het driedelige werk Tora min hasjamajiem (Tora uit de hemel), van Abraham Joshua Heschel.

Heilig

Heilig

Heel vaak gebruiken we in ons dagelijks taalgebruik uitdrukkingen als: ‘heilige huisjes omver trappen’, ‘dit is mij heilig’, ‘is er dan niets meer heilig?’, en noem maar op. Dat brengt ons op de vraag: Wat is heilig?

De Farizeeën en Jezus

De Farizeeën en Jezus

Waren Jezus en de Farizeeën verklaarde vijanden of is het genuanceerder? In dit artikel gaat Dodo van Uden na hoe de verhouding was tussen de Farizeeën en Jezus en hoe ons negatieve beeld over de Farizeeën is ontstaan.

Wie waren de Farizeeën?

Wie waren de Farizeeën?

Er zijn maar weinig groeperingen waarover zoveel misverstanden bestaan als over de Farizeeën. In het gangbare spraakgebruik is ‘Farizeeër’ een scheldwoord. Bij nadere beschouwing ontstaat een heel ander beeld.

Weg van de Tora deel 8

Weg van de Tora deel 8

In de serie Weg van de Tora geeft Dodo van Uden uitleg bij teksten uit de Bijbel. Zij maakt daarbij veel gebruik van klassieke joodse bronnen. Onlangs is in deze serie deel 8 verschenen. Toelichtingen bij de Jozefverhalen in Genesis 37 – 47, bij Jona en Ruth.

Stem van vrede

Stem van vrede

Waar zijn de stemmen van wijze mensen? Ik denk aan iemand als Abraham Joshua Heschel. Hij verzette zich in de jaren zestig openlijk tegen de oorlog in Vietnam. In zijn ogen was die oorlog een ultieme daad van ontmenselijking. Wat zou hij gezegd hebben in onze door geweld getekende tijd?

Beracha

Beracha

Een toelichting op het woord beracha. Vrijwel elke beracha begint met het woord baroech (= gezegend). Men kan zich afvragen of de vertaling ‘gezegend’ wel juist is. Kan een mens tegen God zeggen: ‘Gezegend bent U?’ Kan een mens God zegenen?

In memoriam Ruth Hoogewoud-Verschoor (1946-2023)

In memoriam Ruth Hoogewoud-Verschoor (1946-2023)

Op 11 juni is Ruth Hoogewoud-Verschoor overleden. Ruth was doopsgezind predikant en docent Joodse geschiedenis en cultuur bij het Joods Maatschappelijk Werk en aan het Doopsgezind Seminarium. Ook was ze lid van de Commissie Doopsgezinden en Jodendom.