Numeri. Boek van de woestijnjaren

Leiderschap is een van de hoofdthema’s in het commentaar van rabbijn Jonathan Sacks bij Numeri. In de woestijn, op weg naar het beloofde land, wordt van Mozes een nieuw leiderschap gevraagd. 

‘Wat Mozes nu moest doen, was de Israëlieten helpen om te veranderen van bevrijde slaven in mensen die bereid waren de verantwoordelijkheden van de vrijheid op zich te nemen. In plaats van technisch leiderschap moest hij nu adaptief leiderschap uitoefenen. Hij moest het volk ertoe aanzetten om te veranderen, uitdagingen aan te gaan, moed en uithoudingsvermogen te ontwikkelen, en te leren omgaan met de ontberingen van de woestijn – door zelf dingen te doen met vertrouwen in God, in plaats van erop te rekenen dat God alles voor hen doet.’ [-] ‘Adaptief leiderschap is buitengewoon moeilijk. Mensen verzetten zich tegen verandering. Ze werpen er barrières tegen op. Een daarvan is ontkenning. Een andere is woede. Een derde is beschuldiging. Daarom is adaptief leiderschap emotioneel uitputtend.’ 
Mozes, de grootste leider die het joodse volk ooit heeft gekend, werd er wanhopig van en had de troost van God nodig om door te gaan.

Het zijn kerngedachten in dit boek over vrijheid en verantwoordelijkheid, over omgaan met  conflicten en over leiderschap. 
Numeri is deel 4 van de vijfdelige serie commentaren die Jonathan Sacks schreef bij de Tora en hij weet daarbij als geen ander verbanden te leggen met filosofie, geschiedenis en ons persoonlijke leven. 

Jonathan Sacks (1948-2020) was opperrabbijn van Groot-Brittannië, lid van het Britse Hogerhuis en schrijver van meer dan dertig boeken.  

Jonathan Sacks, Numeri. Boek van de woestijnjaren. Verbond en dialoog – Joodse lezing van de Tora, Uitgeverij Skandalon Middelburg, 2022. ISBN 978 94 92183 94 1